Slitstarkt gräs och glada bin
Intervju med Niklas Eriksson
Markförvaltare Niklas Eriksson hittar kluriga lösningar för SKAB:s hyresgäster. Bland annat en smartare gräsmatta och glada bin som kommer flera till nytta.
Hur kan man förbättra en gräsmatta?
Jo, genom att öka slitstyrkan och dessutom se till att den är grön året om. Möt hybridgräset.
– Hybridgräs är en variant av plastgräs, men av återvunnen plast och med en extra finess: Det växer tillsammans med vanligt gräs, säger Niklas Eriksson, markförvaltare på SKAB. Hybridgräset läggs i ett rutmönster med håligheter i så att vanligt gräs ska kunna växa upp i kombination med plastgräsmattan. Resultatet blir en mjuk och trevlig gräsmatta som är rejält slitstark och dessutom är grön året om.
– Tanken på att använda den här sortens gräsmatta uppkom egentligen under pandemin när barnen på förskolorna var utomhus mer än vanligt. De naturliga gräsmattorna orkade inte med det extra slitaget och slets bort, säger Niklas.
Resultatet var att det bärlager som normalt skulle täckas av gräsmattorna, jorden, stenkross och liknande, exponerades för väder och vind och sköljdes ned av regnet till de hårda asfaltytorna och därefter ned i brunnarna. Här behövdes en lösning.
– Hybridgräset har fungerat över förväntan bra, säger Niklas. Vi ser att vattnet dräneras bort mycket bra, det ser städat och fint ut och barnen slipper bli leriga och jordiga. Dessutom är gräset mjukt och skönt att gå på, inte stubbigt och hårt som det ibland kan bli med enbart plastgräs. Hybridgräset kostar mer att anlägga, men det vägs upp av fördelarna av det enkla underhållet och att man slipper suga upp jord och grus ur brunnarna.
– Vi klipper hybridgräset med vanliga gräsklippare och på hösten klipper vi ned löven så maskarna kan dra ned det i jorden som vanligt, säger Niklas.
SKAB har anlagt hybridgräset på flera gårdar.
– Under 2024 blir vi klara med hela Sofielundsskolan och dessutom förskolan och våra kunder är väldigt glada och nöjda, säger Niklas.
Bin för gladare äldre Niklas fick i början av året en ingivelse: Alla pratar om att bina behöver räddas, kunde SKAB vara del av den processen?
– Jag tänkte att vi faktiskt har både äppelträd och en hel del blomsterarrangemang på Norrgårdens äldreboende. Här skulle nog ett bisamhälle kunna trivas, säger Niklas.
Niklas fick grönt ljus på sitt budgetförslag och kontaktade en biodlare för att sätta ut två bisamhällen på Norrgårdens äldreboende. Bina rör sig i en radie på cirka tre kilometer runt sina kupor och de verkar ha trivts riktigt bra. Förutom äldreboendets blommor på äppelträd,
plommonträd och hallonbuskar finns även en närliggande kyrkogård med mycket blommor och Niklas har kunnat glädja de boende på äldreboendet med resultatet.
– Vi har kunnat ge de boende på Norrgården burkar med honung att ha i sitt te eller bara äta en sked av då och då. Den är verkligen jättegod, säger Niklas.
Försöket på Norrgården har slagit så pass väl ut att Niklas vill ta det vidare.
– Vi har två äldreboenden till i beståndet med bra omgivningar och mitt mål är att även de ska få bikupor. Så att vi både kan dra vårt strå till stacken för att rädda bina, samtidigt som våra äldre kan få ta del av honungen. Det blir inte mer närodlat än så, säger Niklas.
Kontakta oss
Vi har spetskompetens inom ny-, om- och tillbyggnation och förvaltning av samhällsfastigheter. SKAB bidrar till att Sollentuna kommun utvecklas till en attraktiv verksamhets-, näringslivs- och bostadsort.